Sarral recull i envia 18 palets de material solidari per Ucraïna

14/03/2022 Actualitat

Sarral recull i envia 18 palets de material solidari per Ucraïna

Veïns, empreses i l’Ajuntament de Sarral s’han sumat a la campanya de solidaritat amb Ucraïna. Al municipi viuen unes 1.600 persones, de les quals 64 veïns i veïnes són de nacionalitat ucraïnesa i treballen al destacat teixit empresarial local. Pocs dies després de la invasió, el govern municipal es va reunir amb la comunitat ucraïnesa per saber quines eren les seves necessitats i inquietuds, i es va acordar fer una crida a la recollida de material de primera necessitat. 

Finalment, dijous passat va sortir cap a Barcelona un camió carregat amb 18 palets de capses amb mantes, roba, menjar per a adults i també infantil, així com productes higiènics i medicaments. Un bon nombre de voluntaris de Sarral, amb el suport actiu de l’Ajuntament, s’han encarregat de gestionar la recollida, que ha estat centralitzada a l’Escola Salvador Ninot i al Casal de la Gent Gran. 

Dues empreses també han fet importants donacions al carregament sarralenc: C.V. Médica, de Sarral, ha donat quatre palets d’esponges sabonoses, kits de detecció de la Covid i gel, així com tots els palets per ajudar a carregar la resta de productes. De la seva banda, Fluvitex, el fabricant tèxtil amb planta a Valls, on hi treballen un bon nombre de veïns d’origen ucraïnès, ha donat 300 edredons. Tot el material s’ha enviat al Consolat d’Ucraïna a Catalunya. L’Ajuntament de Sarral farà una aportació de 2.000 euros al Fons Català de Cooperació, i també ha pagat el transport fins a Barcelona.  

L’alcaldessa, Victòria Cañís, explica: «En la mesura de les nostres possibilitats, tothom ha mirat de donar una resposta ràpida a les principals prioritats en ajut de primera necessitat, seguint les indicacions del Consolat i la Generalitat. Estem commocionats per la invasió d’Ucraïna, que com a govern municipal condemnen, així com la carnisseria que estan patint els civils. Especialment, seguim a disposició dels veïns i veïnes d’origen ucraïnès pel que necessitin, en base a les nostres possibilitats". L’alcaldessa fa una crida a seguir ajudant les víctimes de la guerra. Tot i seguint les recomanacions del govern català i de les principals organitzacions humanitàries, ara ja no és viable la recollida de més material, però sí és molt necessari que, qui pugui, faci donacions econòmiques. A banda, també es pot col·laborar acollint famílies o infants, oferint feina als refugiats, o serveis de traducció, entre altres formes. Tota la informació s’ha centralitzat al web del govern català: http://ucraina.gencat.cat i http://ukraine.gencat.cat

Fins ara, a Sarral han arribat dos refugiats de la guerra, una mare i la seva filla, amb familiars directes al municipi. «No hem tingut cap més sol•licitud, i la xiqueta ja s’ha incorporat a l’institut», explica Cañís. I hi afegeix: «La comunitat sarralenca d’origen ucraïnès està angoixada, perquè són molts els que tenen familiars al país». L’Ajuntament ha detectat el cas d’un treballador de la Cooperativa Agrícola que no ha pogut tornar a Sarral, com cada any i acabada la verema, havia anat al seu país a estar un temps amb la família: «Fa molts anys que treballa aquí. Sabem que és amb la seva dona a una de les principals poblacions prop de la frontera amb Polònia, a Lviv. Els fills sí que han pogut creuar la frontera, però ells de moment, no», explica l’alcaldessa.

Menu

Menú principal