Sarral aprova la primera ordenança de civisme i convivència ciutadana, que regula l’ús de l’espai públic

09/02/2021 Actualitat

Sarral aprova la primera ordenança de civisme i convivència ciutadana, que regula l’ús de l’espai públic

El ple municipal de l’Ajuntament de Sarral va aprovar ahir dues ordenances que regulen l’ús de l’espai públic del terme, amb especial atenció a la mobilitat i la neteja de la via pública. Així s’ha aprovat, per primer cop i a proposta del govern municipal, una ordenança que vol millorar la convivència de tots els ciutadans, les relacions veïnals i fer de l’espai públic un indret de gaudi comú mitjançant el respecte a unes normes consensuades i establertes. Així, l’Ordenança Municipal Reguladora del Bon Ús de la Via Pública i Convivència Ciutadana té en compte valors fonamentals com «el respecte mutu, la tolerància, la solidaritat i la no discriminació per raó de sexe, raça, creença religiosa, ideològica», així com també «el respecte pel mobiliari i aquells elements comuns del municipi», segons consta en el seu mateix preàmbul. Pel que fa al règim sancionador estableix multes que van dels 90 euros fins als 300,51 euros, en funció de la infracció.

L’alcalde de Sarral, Jaume Fornés, explica: «Si volem conviure amb civisme, tenir el poble més net i endreçat, i el foment actiu d’una convivència basada en normes de respecte mutu calia començar per fer-ne una reordenació. L’espai públic no és que no sigui de ningú i s’hi pot fer qualsevol cosa: en realitat és de tothom i per això cal tenir-ne més cura i respecte. L’aprovació de l’ordenança tampoc significa que demà mateix s’apliqui completament, perquè en alguns aspectes – com ara l’aparcament als carrers- caldrà instal·lar-hi senyalització, per exemple». El govern municipal espera que en aquesta legislatura quedarà totalment implantada. 

L’ordenança, a través de 91 articles, obliga no solament els ciutadans i empreses, sinó també a l’Ajuntament, per exemple a mantenir actualitzada la nomenclatura i retolació de les vies públiques. O a fer-se càrrec de la neteja i el manteniment de les vies, com és el cas de l’antic camí De la Font, als afores, que aquests dies el consistori està netejant i cobrint amb reg asfàltic per a millorar-lo. Entre molts aspectes, aquesta ordenança prohibeix expressament l’abandonament d’objectes i vehicles, qualsevol acció que embruti els carrers, la instal·lació d’antenes, campanes extractores o altres aparells a les façanes sense autorització municipal; i s’estableix l’obligació per part dels particulars de mantenir nets i segurs els edificis, solars i terrenys, així com de tancar-los. Queda regulada també la instal·lació de tendals, taules i cadires a la via pública per tal d’impedir que destorbin el pas. L’ordenança regula les obres i el procediment per gestionar-ne els materials, les obligacions de neteja i els enderrocs, entre d’altres. Així en detalla la servitud de pas de les línies elèctriques a les façanes i les vies, que hauran de ser soterrades en el cas de la baixa tensió i la telefonia. També estableix normes de neteja i fixa les condicions en que s’ha de conservar el mobiliari públic: papereres, fonts, àrees de jocs infantils, així com la protecció d’espais verds, amb la prohibició per exemple d’abocar tota mena de líquids als escocells dels arbres. 

L’ordenança regula els sorolls, protegeix els espais verds i les zones d’aparcaments. En aquest darrer aspecte, es preveu fer complir la prohibició d’aparcar a la plaça Padreny del nucli històric, que amb aquesta mesura vol guanyar per a l’ús i el gaudi de tothom,  que es tornarà a senyalitzar i se’n millorarà el mobiliari urbà. També es reconvertirà en zona de vianants el carrer Primer d’Octubre, i no es permetrà aparcar – solament aturar-se- al carrer Major, que ara és ja d’un sol sentit. 

D’altra banda, també s’ha aprovat l’ordenança que regula el funcionament dels guals. S’inclou els preus de les taxes. El primer cop, que inclou l’adquisició de placa distintiva, costa 90 euros anuals. Els anys següents la taxa és de 50 euros.

Menu

Menú principal