El govern de Sarral crea la Comissió de l’Aigua per solucionar els importants problemes d’escassetat i subministrament

07/02/2022 Actualitat

El govern de Sarral crea la Comissió de l’Aigua per solucionar els importants problemes d’escassetat i subministrament

La sequera i l’envellit sistema que abasteix d’aigua de boca  els veïns de Sarral preocupa el govern municipal, que n’ha fet una de les màximes prioritats de solució per aquesta legislatura. Divendres passat, es va constituir la Comissió de l’Aigua, impulsada pel govern i en la qual hi participen també tots els regidors municipals, d’ERC, FIC i Junts per Sarral. L’alcaldessa, Victòria Cañís, explica: «No tenim prou aigua. És una realitat que volem explicar als ciutadans, i afrontar plegats i des del màxim consens polític. Posarem sobre la taula el què ens cal per garantir la sostenibilitat d’aquest recurs bàsic, que el canvi climàtic està posant en escac». 

L’aigua de boca de Sarral prové del riu Anguera i dels diferents pous i aqüífers. El consum mitjà és alt, d’uns 400 m3. L’aigua es recull i es tracta en un dipòsit municipal, que gestiona la concessionària Sorea. «En d’èpoques de sequera com l’actual, que fa dos mesos llargs que no plou, els aqüífers no donen. En els darrers tres mesos hem hagut de barrejar-la amb uns 3.000 m3 de l’aigua que abasteix el polígon industrial, i que prové des de fa molts anys del Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT), i així estem ara proveint-nos». Per possibilitar tècnicament el projecte, l’Ajuntament ha hagut de fer una despesa d’11.000 euros per fer la connexió de les dues xarxes fins al dipòsit municipal. També s’han invertit 30.000 euros més perquè la concessionària executi un pla de control i mesura de l’aigua dels pous, tal i com sol·licita l’ACA. 

En la primera reunió de la Comissió de l’Aigua, celebrada divendres passat, es van plantejar també altres mesures per tirar endavant els propers mesos. Un dels objectius prioritaris és l’estalvi en els consums, a través de diferents vies. «El consum no està ajustat al recurs que tenim. En els darrers temps, hem hagut de fer talls d’aigua nocturns de forma puntual, i fins i tot portar aigua amb cubes quan hi ha hagut fuites importants. D’altra banda, el preu que es paga a Sarral és un dels més barats de la Conca de Barberà, i aquest any ja l’hem actualitzat, però solament encarint-lo en uns cèntims», explica Cañís. 

La comissió ha decidit fer un canvi en el reglament municipal que obligarà a posar una boia en els dipòsits particulars, per tal d’evitar qualsevol pèrdua per sobreeiximent. També es revisaran els aforaments històrics dels particulars i es promocionarà la instal·lació de comptadors d’aigua, tal i com funciona a la gran majoria de municipis. El comptador permetrà saber amb més exactitud, tant als propietaris com a l’Ajuntament, les necessitats de consum i establir eines per escurçar-lo. 

A més, s’engegarà una campanya de publicitat ciutadana per conscienciar respecte a l’estalvi d’aigua. Alhora, la concessionària Sorea i la Diputació de Tarragona estan executant un estudi i un pla per detectar les fuites a la xarxa municipal, que després repararà la brigada municipal. La Comissió es reunirà periòdicament per fer seguiment de les mesures.

Menu

Menú principal