Aquest 1 de maig, Sarral viurà un repte solidari amb ascensions durant 12 hores seguides al Cogulló

28/04/2021 Actualitat

Aquest 1 de maig, Sarral viurà un repte solidari amb ascensions durant 12 hores seguides al Cogulló

Aquest dissabte, es celebrarà a Sarral un repte solidari, organitzat pel col·lectiu Km Solidaris. Es tracta d’una pujada al cim més emblemàtic del terme, El Cogulló (881 metres d’altitud). La pujada té un desnivell positiu de 460 metres, i la intenció és acumular al llarg de dotze hores 75 ascensos i descensos. Ricard Miquel i Eloi Pallarès són els impulsors del col·lectiu organitzador. Hi haurà participants que pujaran diverses vegades i altres un sol cop, però el repte és que sempre hi hagin persones en el trajecte, que estarà senyalitzat i condicionat.  

El punt de sortida és l’alberg de Sarral, des de les 7 del matí i fins a les 7 de la tarda. Les inscripcions es formalitzaran al mateix lloc i tindran un cost de 5 euros, que aniran directament a la causa solidària. 

La Fundació Noelia és una organització sense ànim de lucre d’abast internacional, fundada a Catalunya el 2015. Treballa amb la comunitat científica per promoure i finançar línies d’investigació per aconseguir tractaments per la distròfia muscular congènita per dèficit de col·lagen VI. També acompanya i assessora les famílies i els afectats al llarg de tota la vida. Aquesta malaltia és minoritària i la pateixen 80 persones a l’Estat espanyol i unes 500 arreu del món.

Ricard Miquel, que també és regidor d’Esports de l’Ajuntament de Sarral, explica: «La intenció de l’equip organitzador és repetir cada any la iniciativa, tot destinant els diners del recapte a una fundació diferent. Enguany és la Fundació Noelia perquè en coneixem el cas directament, ja que la Noèlia és filla de Cabra del Camp. Des de Km Solidaris volem que esport, treball solidari i territori vagin de la mà». 

La presidenta de la fundació, Noèlia Canela, explica: «Aquest repte ens va molt bé, perquè normalment els fons els obtenim a través de l’organització d’actes lúdics i també de donatius, i amb la Covid ha quedat força aturat». Els diners, també els del repte de Sarral, es destinen a dues línies de recerca per mirar de trobar una cura a la distròfia, de l’Hospital Sant Joan de Déu i a un centre dels Estats Units. El fill de Canela, l’Adrià, en va ser diagnosticat als tres anys. «La malaltia provoca afectacions motores i cognitives greus a tot l’organisme i és degenerativa. No té cura i sols es fan tractaments de fisioteràpia, però hi ha molts nens que deixen de caminar molt aviat». 

Al repte hi donen suport, amb una aportació de 200 euros, cadascuna: Ajuntament de Sarral, Europastry, Construccions Mateu, El Teler, Autocomarques SA, Cooperativa Vinícola Portell, Portermic SA, Metalperfil SA, Artesania Moreno. I també ajuden amb productes pel repte: Rosa Maria Torres, Trops Suport, Bonaigua Shop, Electròniques Serret i Garcia Vicenç.