Municipi

 

 

SITUACIÓ GEOGRÀFICA
 

Sarral, municipi de la Conca de Barberà, esdevé el centre geogràfic de la comarca. Els rius Anguera i Vallverd, i els seus afluents, les diferents coves, com la Cotivera, del Potau o dels Cano i la muntanya del Cogulló són els màxims accidents geogràfics del  terme municipal que disposa d’una extensió de 52'33 Km2.

L’any 1972, s’agregaren al municipi de Sarral el pobles de Montbrió de la Marca i de Vallverd, que amb l’antic poblat d’Anguera, del qual només sobreviuen les restes de l’església de Sant Pere, i el despoblat de Valldossera formen el conjunt urbà de Sarral. 

Extensió del terme municipal: 52,35 Km2.
Nombre d'habitants (2019): 1548
Altitud nucli urbà: 467m
Distància a Montblanc: 11km.
Distància a Tarragona:. 40 Km
Distància a Poblet: 20 Km
Distància a Port Aventura: 48 Km
Distància a Barcelona: 100 Km

 

ACTIVITAT ECONÒMICA

L’agricultura i l’explotació de les pedreres d’alabastre, abundants al terme municipal, han estat, des de temps preterits, les activitats econòmiques tradicionals a Sarral. Cereals, olives i raïm, amb el Rosat Trepat com varietat autòctona de la comarca, són els principals cultius. Destacant, per sobre la resta, els reconeguts vins i caves de Sarral, comercialitzats sota la marca D.O. Conca de Barberà o la D.O. Cava.

Iniciada al segle XVI, l’any 1527 per ser exactes, l’extracció i manufactura d’alabastre és un dels trets més característics i destacats de l’economia sarralenca. Al llarg dels segles, especialment el XX, esdevingué un salvavides per la població, local i forana. Actualment Sarral és Punt d’Interès Artesanal, declarada per la Generalitat de Catalunya, on resten actius uns sis tallers.

Les zones industrials de La Plana i de la Salida acullen instal·lacions d’empreses dedicades al sector metal·lúrgic, sanitari, alimentari i serveis. En aquests dos emplaçaments Sarral mostra el seu fort múscul industrial i l’important pes dins de l’econòmica de la comarca, demarcació i país.

L’arribada de serveis com el gas natural i la fibra òptica, a inicis del segle XXI,  han ajudat al desenvolupament i creació de llocs de treball en el sector serveis. Noves oportunitats, per nous temps per una vila amb més de 800 anys d’història.

Menu

Menú principal